Juridisch nieuws en updates

Alle actuele en accurate sociaal-juridische maatregelen en overheidsinformatie - heet van de naald en recht van de bron. Onze juristen leggen dagelijks het oor te luisteren bij overheden en sociale partners en raadplegen wettelijke en juridische bronnen. Wat er ook beweegt in je sector: van zodra zij het weten, weet jij het ook. En zijn er opleidingen, events of klantenupdates die je niet mag missen? Dan lees je het hier.

-

Pinksteren is geen feestdag?! Pinkstermaandag wel ?! Wat als je werknemer die dagen werkt?

Welke dagen zijn nu weer die ‘wettelijke’ feestdagen? Als je werknemer werkt op een wettelijke feestdag zal hij recht hebben op loon voor zijn prestaties, eventueel een toeslag en betaalde inhaalrust. Pinkstermaandag is een wettelijke feestdag, maar Pinksteren (zondag) zelf niet. Hoe komt dat? En wat als je werknemer werkt op Pinksteren of op Pinkstermaandag? Welke verloning zal je werknemer krijgen en heeft hij recht op betaalde of onbetaalde inhaalrust?

Lees dit artikel
-

Welke feestdagen zijn er nog in de maand mei?

De maand mei is steeds een maand met een aantal wettelijke feestdagen. Wanneer vallen deze precies? En hoe zit het met eventuele brugdagen? Is 8 mei ook een wettelijke feestdag? Het antwoord hierop vind je in dit artikel.

Lees dit artikel
-

Alternatief voor vakantie: het onbetaald verlof

Met de zomer voor de deur, zijn veel werknemers bezig met het vastleggen van hun vakantieplannen. Zijn alle verlofdagen al opgebruikt en willen je werknemers toch dat weekje extra vakantie? Dan is onbetaald verlof misschien een optie. Let wel op, naast de algemene voorwaarden van onbetaald verlof heeft dit verlof ook een impact op de arbeidsvoorwaarden.

Lees dit artikel
-

Wat is mogelijk bij een groot aantal verzoeken voor loopbaanonderbreking ?

De zomer is een ideale periode voor werknemers om tijdskrediet en ouderschapsverlof aan te vragen. Maar kan men zomaar alles vragen op ieder moment? Hoe kan de werkgever zich organiseren om de activiteit tijdens deze periode in stand te houden?

Lees dit artikel
-

De werknemer moet werken op de dag van de verkiezingen, wat nu?

Op zondag 9 juni 2024 worden de Europese, federale en regionale verkiezingen gehouden. Wat gebeurt er als de werknemer die dag moet werken?

Lees dit artikel
-

Werkgeverstussenkomst treinabonnement stijgt tot 71,8% op 1 juni 2024

Nationale Arbeidsraad sluit cao nr. 19/11.

Lees dit artikel
-

Heeft uw werknemer recht op verlof voor het communiefeest van zijn kind?

Moet u uw medewerker betalen die afwezig is van het werk wegens het communiefeest of het vrijzinnig feest van zijn of haar kind?

Lees dit artikel
-

Elektrische / plug-in bedrijfswagen en thuis laden: extra duiding van de minister van Financiën

De terbeschikkingstelling van een elektrische of plug-in bedrijfswagen gaat vaak gepaard met een werkgeverstussenkomst in de thuis afgenomen elektriciteit voor het opladen van de bedrijfswagen. Er bestaat vooralsnog geen wettelijk kader dat verduidelijkt of deze tussenkomst wel/geen belastbaar voordeel uitmaakt. Onder bepaalde voorwaarden aanvaardt de fiscus deze tussenkomst als belastingvrij. Recent benutte de minister van Financiën een parlementaire vraag om die voorwaarden verder te verduidelijken.

Lees dit artikel
-

Wijzigingen sport- en cultuurcheques en koopkrachtpremie

Er is een wetsontwerp goedgekeurd dat enkele wijzigingen aanbrengt aan de sport- en cultuurcheques alsook de koopkrachtpremie. Deze wet harmoniseert vanaf 1 juli 2024 de regelgeving voor sport- en cultuurcheques met die van maaltijd- en ecocheques en verlengt de fiscale vrijstelling van de koopkrachtpremie tot 31 maart 2024. Update 19/04/2024 De wet tot wijziging van deze cheques en koopkrachtpremie is op 19 april 2024 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Lees dit artikel