Juridisch nieuws en updates

Alle actuele en accurate sociaal-juridische maatregelen en overheidsinformatie - heet van de naald en recht van de bron. Onze juristen leggen dagelijks het oor te luisteren bij overheden en sociale partners en raadplegen wettelijke en juridische bronnen. Wat er ook beweegt in je sector: van zodra zij het weten, weet jij het ook. En zijn er opleidingen, events of klantenupdates die je niet mag missen? Dan lees je het hier.

-

Heeft uw werknemer recht op verlof voor het communiefeest van zijn kind?

Moet u uw medewerker betalen die afwezig is van het werk wegens het communiefeest of het vrijzinnig feest van zijn of haar kind?

Lees dit artikel
-

Elektrische / plug-in bedrijfswagen en thuis laden: extra duiding van de minister van Financiën

De terbeschikkingstelling van een elektrische of plug-in bedrijfswagen gaat vaak gepaard met een werkgeverstussenkomst in de thuis afgenomen elektriciteit voor het opladen van de bedrijfswagen. Er bestaat vooralsnog geen wettelijk kader dat verduidelijkt of deze tussenkomst wel/geen belastbaar voordeel uitmaakt. Onder bepaalde voorwaarden aanvaardt de fiscus deze tussenkomst als belastingvrij. Recent benutte de minister van Financiën een parlementaire vraag om die voorwaarden verder te verduidelijken.

Lees dit artikel
-

Wijzigingen sport- en cultuurcheques en koopkrachtpremie

Er is een wetsontwerp goedgekeurd dat enkele wijzigingen aanbrengt aan de sport- en cultuurcheques alsook de koopkrachtpremie. Deze wet harmoniseert vanaf 1 juli 2024 de regelgeving voor sport- en cultuurcheques met die van maaltijd- en ecocheques en verlengt de fiscale vrijstelling van de koopkrachtpremie tot 31 maart 2024.

Lees dit artikel
-

'Terug Naar Werk'-fonds: outplacement bij medische overmacht verdwijnt vanaf 1 april 2024

De verplichting voor de werkgever om een outplacementbegeleiding ter waarde van 1800 euro aan te bieden aan een werknemer indien hij de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht eenzijdig beëindigt, wordt vanaf 1 april 2024 vervangen door de verplichting om datzelfde bedrag te storten in een Terug Naar Werk-fonds. De betrokken werknemers (en later ook andere personen die langdurig arbeidsongeschikt zijn), zullen van dat fonds gebruik kunnen maken voor de inkoop van diensten op maat van hun behoeften bij gespecialiseerde en erkende dienstverleners. Update 02/04/2024: Het KB van 28 maart 2024 betreffende het "Terug Naar Werk-fonds" verscheen op 2 april 2024 in het Belgisch Staatsblad.

Lees dit artikel
-

Betere bescherming voor werknemers tijdens fertiliteitsbehandeling

De Kamer heeft op 21 maart 2024 een wet aangenomen die werknemers die een fertiliteitsbehandeling ondergaan beter beschermt.

Lees dit artikel
-

Is Pasen een wettelijke feestdag? Wat als je werknemer die dag werkt?

In België kennen we tien wettelijke feestdagen. In tegenstelling tot wat velen denken, is Pasen zelf geen wettelijke feestdag. Paasmaandag daarentegen wel. Hoe komt dat? Wat dan als je werknemer op een van deze dagen werkt?

Lees dit artikel
-

Individueel maatwerk & een correcte Dmfa-aangifte

Bij de toepassing van individueel maatwerk zal afhankelijk van het paritair comité waartoe je onderneming behoort, je werknemer op een andere manier worden aangegeven in de Dmfa-aangifte. Geniet je de Vlaamse premie(s) individueel maatwerk voor één van je werknemers, laat dit dan zeker weten aan je aanspreekpunt bij Acerta.

Lees dit artikel
-

Vergeet het werkgelegenheidsplan voor 45-plussers niet !

Lees dit artikel
-

Wintertijd wordt zomertijd: minder loon voor nachtarbeiders?

Eind maart draaien we de klok een uur vooruit richting zomertijd. Betekent een uur minder nachtarbeid, dan ook een uur minder loon? Of niet?

Lees dit artikel