Naar inhoud

Ontslag van een medewerker

In veel gevallen komt het nieuws van gedwongen vertrek hard aan voor een medewerker. Ontslag heeft een grote impact op de werknemer en zijn omgeving. U gaat dan ook behoedzaam te werk.

Plichten en rechten

Als werkgever moet u zich houden aan de wettelijke verplichtingen bij ontslag. U kunt een werknemer niet zomaar op straat zetten. Opzegtermijnen, vergoedingen en ontslagvoorwaarden zijn door de wet bepaald. In de arbeidsovereenkomst worden afspraken rond loon en andere arbeidsvoorwaarden vastgelegd. Als werkgever bent u verplicht die afspraken na te komen. Bovendien moet u rekening houden met de richtlijnen van het paritair comité waartoe uw bedrijf behoort.

U zorgt dat alles volgens het boekje verloopt, dat het ontslag rechtmatig is, anders riskeert u een fikse boete.

Afhankelijk van de reden van ontslag gelden specifieke voorwaarden. Laat u hierover adviseren door Acerta.

Outplacement

Omdat u als werkgever begaan bent met uw medewerkers, kunt u ontslagen werknemers een outplacementprogramma aanbieden. Via outplacement helpt u hen na ontslag een nieuwe start te maken. Meestal bieden werkgevers deze dienstverlening vrijwillig aan. In sommige gevallen bent u verplicht om outplacementbegeleiding te voorzien. U leest meer over de voorwaarden en voordelen van outplacement in het deel Outplacement .

Acerta is uw eerste hulp bij ontslag. U kunt op ons rekenen voor juridisch en sociaal advies en voor het ondersteunen en coachen van vertrekkende werknemers.

Contact
Personeelsbeleid
Aanwerven
Verlonen en belonen
Prestaties verbeteren
Ontslaan
Juridisch advies
HR in mijn bedrijf
Verplichtingen
Budget en steun
Groeien en internationaliseren
HR optimaliseren
Juridisch advies
Nieuws
Opleidingen
Klanteninformatie
Documenten
Publicaties
Aangiften
Infosessies
Nieuws
Tools
Acerta Tools
Berekeningen